Primul meu city break low cost
Am un prieten care, din când în când, îmi dă raportul, fără să i-l cer, prin ce locuri a mai fost. La început l-am ascultat cu o ureche și i-am pus o serie de întrebări mai mult din condescendență, fără un interes real: „Da, și zici că ți-a plăcut? Câte zile ai stat? Aha, și zici că ești foarte mulțumit de preț… Da, sună interesant…” Și cam aici se oprea conversația în legătură cu vacanța lui ieftină cea mai recentă. Adevărul este că prietenul în cauză pleacă în vacanțe mai des decât mă duc eu la supermaketul din colț. Pe undeva, cred că îl invidiam puțin pentru că găsise o modalitate excelentă de a călători oriunde voia la prețuri accesibile oricărui buzunar.
Ideea este că, în ciuda faptului că îl ascultam cu o ureche, informațiile pe care mi le transmitea despre zboruri economice, destinații de weekend prelungit, ce să mai, despre city break low cost, mi-au rămas stocate în subconștient și aveam să descopăr acest lucru foarte curând.
Recunosc, toată viața mea am călătorit la întâmplare, cu bilete cumpărate în ultimul moment și, evident, scumpe, nu mi-am făcut niciodată planuri de vacanță, ci m-am lăsat condusă de inspirație. De aceea, când prietenul îmi povestea despre vreo vacanță europeană, mă crispam toată la gândul orelor pe care ar trebui să le pierd pe net în căutarea celor mai avantajoase oferte. Clar, chestia asta nu era de mine și pace! Dar tot el îmi dădea asigurări că, dimpotrivă, este foarte simplu și că există un site al unei companii low-cost foarte ușor de accesat chiar și pentru una ca mine, căreia îi lipsește reflexul căutărilor. Plus că aceasta este modalitatea ideală de a-mi organiza vacanțele unde vreau și când vreau, libertatea alegerii fiind maximă. Iar cel mai mare câștig va fi acela că îmi vor rămâne întotdeauna bani pentru următorul city break low cost. Astfel că, în loc de o vacanță pe an, aveam în sfârșit posibilitatea să am o vacanță sau două pe lună. Da, începea să sune promițător.
Cu puțin timp în urmă, m-am întâlnit, după foarte mulți ani, cu o veche și bună prietenă stabilită în Statele Unite. Vacanța ei era de numai cinci zile, ceea ce mie mi s-a părut extrem de puțin. Însă americanii au altă viziune asupra vacanțelor scurte – li se par lungi. Se pare că au dreptate, pentru că cinci zile au fost arhisuficiente pentru a se plimba pe străzile Bucureștiului, pentru a simți atmosfera orașului și pentru a interacționa cu oamenii care au impresionat-o în mod deosebit. Era copleșită de fericire și se minuna să vadă trotuarele pline de copii, tineri, adulți de toate vârstele. Spunea mereu: „În L.A. nu vei vedea niciodată așa ceva. Nimeni nu merge pe jos, nimeni nu vorbește cu nimeni. Toată lumea circulă cu mașina, suntem izolați în ele și in casele noastre.” Mi se părea oarecum nefiresc că se bucură de ceea ce eu consideram a fi atât de normal.
După plecarea ei, am rămas cu dorința de a experimenta și eu pentru câteva zile senzația de a fi într-un loc care să mă facă fericită. Și pentru că dorința creștea, devenind aproape obsesivă, inevitabil m-am gândit: Unde m-aș putea duce? Ce loc ar fi acum potrivit pentru mine? Este toamnă, culorile frunzelor și ale cerului sunt spectaculoase, aerul este mai rece…
Am închis ochii și… m-am văzut plimbându-mă într-un burg medieval, ținând în mână o gofră care mirosea a zahăr și a vanilie, dar mai mirosea a ceva – a ciocolată belgiană! Hoinăream printre siluetele clădirilor cu arhitectură gotică, admiram canalele și le traversam pe poduri de piatră, îngânînd cântecul copilăriei:
Podul de piatră s-a dărâmat,
A venit apa și l-a luat,
Vom face altul pe râu în jos,
Altul mai trainic și mai frumos…
Râdeam, pentru că aveam sub tălpile ghetelor trăinicie și istorie, în nări miros de toamnă, de ploaie, de gofre, de ciocolată, de bere aromată… de cartofi prăjiți… fructe de mare…
Mi-au năvălit în memoria afectivă alte imagini: Bruxelles – cu piețe largi, arhitectură, geometrie… centrul istoric, străduțele pietonale, cafenelele, restaurantele, Manneken Pis, Piața Mare, Catedrala Saints-Michel-et-Gudule, Galeriile Regale… Atomium, muzeul Magritte, talciocul din Place du Jeu de Balle în care mă puteam abandona în căutare de obiecte inedite; Bruges – în care aș fi evadat pentru o zi pe străduțele sale liniștite, aș fi urcat cele 366 de trepte ale Turnului din Piața Centrală înalt de 83 de metri, de unde se deschide panorama orașului, și aș fi vizitat Groeningemuseum pentru a admira opere de artă flamande baroce și renascentiste; Anvers, orașul lui Rubens și al diamantelor – pe care l-aș fi explorat pe bicicletă, aș fi adulmecat aerul sărat, m-ar fi lovit în plin briza mării stând pe cheiul din port și aș fi intrat în Catedrala din Anvers, cel mai mare edificiu gotic din Belgia.
Știam! Știam ce m-ar face fericită! O vacanță de trei-patru zile în Belgia! Brusc, din subconștient a apărut Ryanair, rostit de atâtea ori de prietenul meu în relatările lui despre vacanțe ieftine de vis.
Mi-am sunat prietenul și, fără nicio introducere, i-am spus:
„Vreau să plec într-o vacanță de câteva zile în Belgia printr-o companie low-cost…”
A exclamat: „Ryanair!”
Am adăugat: „Asta am vrut să îmi confirmi. Că memoria nu mi-a jucat feste și am reținut corect numele companiei.”
„Nu ți-a jucat. Vezi că Ryanair oferă o multitudine de opțiuni și de reduceri: facilități călătorie familie, cu opțiunea Family Extra, două bagaje de mână gratuite la bord… Au opțiuni și pentru grupuri, check-in mobil… Este compania cu cele mai economice servicii pentru un city break european low cost.”
I-am răspuns ușor ironică: „Știi că nu am timp să fac asemenea verificări. Te cred!”
„Crede-mă, știu ce vorbesc.”
Și chiar credeam că știa ce vorbește, pentru că lucrează de ani buni într-o agenție turistică. Și dacă nici el nu are habar care sunt serviciile cele mai bune din turism…
Convinsă fiind, am deschis laptopul: Pagina oficială Ryanair. Eram la câteva click-u distanță de împlinirea dorinței mele de a pleca în vacanță. Într-o vacanță ieftină, însă la standarde înalte. Și m-am apucat să-mi rezerv biletele de avion.
În continuare, aveam o mulțime de opțiuni: să-mi aleg locul (foarte util când călătoresc mai multe persoane și vor să stea pe locuri alăturate în avion), să-mi fac asigurare de călătorie (am deja un card bonus de asigurare de la o bancă), să adaug bagaje (n-a fost cazul, cele două bagaje de mână gratuite sunt suficiente pentru un city break de 3 zile), să aleg îmbarcare prioritară, să rezerv un autoturism etc.
Am hotătât să rezerv o cameră la hotelul Ibis Budget tot prin site-ul Ryanair. Comod, ieftin, pachet complet.
Câteva click-uri mai târziu, city break-ul meu low cost e deja aproape realitate. Mai am de adăugat datele de pe card, așa că închei acest articol pentru a finaliza tranzacția și a mă apuca de planificat vizitele din cele trei zile pe care le voi petrece în Belgia. Deja simt mirosul de gofre și ciocolată!
Acest articol a fost scris pentru SuperBlog 2016.
Surse foto: airport-ostrava.cz, ryanair.com, pixabay.com